İçeriğe geç

Arama Kararını Kim Talep Eder

Arama ve el koyma kararını kim verir?

Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.

Daimi arama kararı kim verir?

V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilemediği hallerde yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.

Arama kararı nasıl alınır?

Bir karar talep etmek için kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan yazılı belgeler sunmalıdır. Ayrıca, başvuruda aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuruda bulunacaktır.

Önleme aramasını kim talep eder?

İllerde vali veya vekili, ilçelerde kaymakamın bağlı bulunduğu mülkî amir, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse hâkime başvurarak arama emri isteyebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim yazılı arama emri de verebilir.

Arama kararına kim karar verir?

1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama konusunda karar verme yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilir.

Arama kararı kaç günde çıkar?

Polis şefinin kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hakimin onayına sunulur. Ayrıca, kişiye yapılan araç araması hakkında aramanın nedenini belirten yazılı bir belge verilir ve bir kopyası dosyasında saklanır. Bu bağlamda, ekteki “Araç Arama Belgesi” kullanılır.

Arama kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Tutuklama kararı e-devlette görünmüyor. Ancak e-devlet şifresi kullanılarak ulaşılan UYAP vatandaş portalına mahkeme dosyaları girilerek sanık hakkında tutuklama kararı verilip verilmediği öğrenilebiliyor.

Arama kararı mahkeme onayına sunulur mu?

Ceza Kanunu’nun 127. maddesi aramanın ancak el koyma ile sonuçlanacaksa hakimin onayına sunulacağını açıkça belirtmektedir. Bu nedenle CMK’ya göre, gecikmesinde sakınca olsa bile, el koyma ile sonuçlanmayan arama işlemine gerek yoktur (Yerdelen, 2006:95).

Ev araması hangi saatlerde yapılır?

Bir arama emri genellikle yetkilinin ihtiyaçlarına göre herhangi bir zamanda çıkarılabilir. Ancak, evlerin, işyerlerinin veya diğer kapalı yerlerin aranması gece yapılamaz. Gece vakti, gün batımından bir saat sonra başlayıp gün doğumundan bir saat öncesine kadar süren zamandır.

Yakalama kararını kim verir?

Madde 6 – Yakalama, hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya kolluk kuvvetleri tarafından doğrudan doğruya veya fiilde bulunan herhangi bir kişi tarafından, 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde yapılabilir.

Arama kararı tebliğ edilir mi?

İlgili karar ayrıca ilgili gerçek veya tüzel kişiye tebliğ edilir. Bu Başlıkta sözü edilen el koyma kararlarının gereklerine aykırı davranılması halinde, Türk Ceza Kanununun ‘Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma’ başlıklı 289 uncu maddesinin hükümleri uygulanır.

Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?

Adli arama; Bir suç hakkında delil elde etmek ve bunlara el koymak amacıyla şüpheli, sanık veya başka kişilerin şahsında, eşyasında, konutunda, işyerinde veya başka yerlerde yapılan aramadır (CMK m. 116).

Avukat bürolarında arama kararını kim verir?

“Hukuk bürolarında arama, ancak mahkeme kararına dayanılarak ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcılığının gözetiminde yapılabilir. Arama sırasında Baro Başkanı veya onu temsil eden avukat hazır bulunur.

Polis üst arayabilir mi?

Kaba bir vücut araması yapmak için polisin yeterli şüpheye sahip olması gerekir. Yeterli şüphe: Bu, polisin mesleki deneyimlerine dayanarak, kişinin veya aracının cezalandırılabilir veya tehlike arz eden bir nesne taşıdığı izlenimine sahip olmasıyla gerçekleşebilir. Aramalar, kişinin aracının görünür kısımlarında gerçekleştirilebilir.

Arama kararı olmadan arama yapılır mı?

Mahkeme kararı olmaksızın el koyma kararı CMK m.127/3’te de benzer şekilde yer almaktadır. Bu hükümlere göre; aramanın hukuka uygun sayılabilmesi için yazılı bir karar veya emir olması gerektiği şüphesiz olup, sözlü emirle arama yapılması mümkün değildir.

Karakol telefona el koyabilir mi?

Ceza Kanununun 134 ve 135 inci maddelerine göre söz konusu bilgisayar veya telefona el konulabilir.

Telefona el koyma hangi durumlarda yapılır?

Örneğin; Soruşturma sırasında şüphelinin evinin aranmasına (gerekirse el konulmasına) karar verilmesi halinde, şüphelinin söz konusu evdeki telefonuna adli makamlarca el konulabilir.

Muhafaza altına alma kim karar verir?

Arama sonucunda bazı eşyalara el konulması hâlinde, el koyma hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde savcının veya kolluk amirinin, savcıya ulaşılamaması hâlinde kolluk görevlisinin yazılı emriyle yapılabilir.

Savcılık tarafından el konulan telefon nasıl geri alınır?

İlgili kararı verme yetkisine sahip mahkeme ilk derece mahkemesidir. Aşağıdaki dilekçe mahkemeden bir karar talep etmektedir. Bu karar verildikten sonra karar verilecek ve Adli Güvenlik Ofisine sunulacak ve el konulan mallar iade edilecektir. Müvekkil veya temsilcisi el konulan malları geri alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Balık Etli Escort