İçeriğe geç

Ayşe Hocam Nasıl Yazılır

İsimden sonra gelen hoca nasıl yazılır?

📌Kişisel adlardan önce ve sonra gelen ünvanlar, meslek adları, lakaplar ve fahri adlar büyük harfle yazılır.

Hocam yazarken M ayrılır mı?

Nedenini merak ediyorum. Cevap: Kesme işareti (‘) özel isimlerden sonraki ekleri ayırmak için kullanılırdı. Daha sonra, her önemli kelimeyi takip eden ekler bu karakterle ayrıldı.

Ayşe öğretmene nasıl yazılır?

DİKKAT: Akrabalık belirten kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablamın yanına gittim. Ayşe teyzemin pastası çok lezzetlidir. 3. Cümle içinde özel isim yerine kullanılan resmi veya ünvan kelimeleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu heyetini kabul etti.

Hoca’ya gelen ek ayrılır mı?

Sadece kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Diğer özel adlardaki ekler kesme işaretiyle ayrılır.

Elif Hocam nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.

Zeynep Hoca nasıl yazılır?

Prof. Dr. Hasan Eren, Mustafa Efendi, Zeynep Hanım, Ali Çiçekçi Bey, Yüzbaşı Cengiz Topel, Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman vb. Akrabalık isimleri olan ve lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar. : Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun, Gül Baba, Telli Baba vb.

Mahmut Hoca nasıl yazılır?

Kel Mahmut, Mahmut Hoca veya Mahmut Alnıgeniş Türk film karakterleridir. Rıfat Ilgaz’ın bu eserlerden yola çıkarak yazdığı Hababam Sınıfı romanlarında, oyunlarında ve filmlerinde sınıfın bulunduğu okulun eski, disiplinli ama aynı zamanda iyi kalpli müdür yardımcısı ve tarih öğretmenidir.

Nasreddin Hoca nasıl yazılır?

NASRETTİN HOCA KELİMESİNİN ANLAMI: “Nasreddin Hoca türbesi” ifadesinde kullanılan ve “her tarafı açık ama tek girişi olan veya kapalı yer” anlamına gelen bir kelimeyi ifade eder. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Nasreddin Hoca olarak yazılır. Doğru kullanımı Nasreddin Hoca olmalıdır.

Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Zeynep öğretmenim nasıl yazılır?

> Kişi adlarından önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne bir tatbikat yaptırdı. > Hayvanların özel adları büyük harfle başlar.

Edebiyat öğretmeni Ayşe Hanım nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvan, fahri ünvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.

Sayın hocam nasıl yazılır TDK?

Özel isimlerden önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve meslek isimleri büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Sayın Hasan Eren, Hamdi Bey, Mustafa Efendi, Zeynep Hanım, Sayın Ali Çiçekçi, Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Doktor Behçet Uz, Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel.

Hoca mı hocam mı?

Günümüzde doktorlar, her kademedeki öğretmenler, akademisyenler ve her meslekten emektarlar HOCAM diye hitap edilmektedir.

Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?

Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.

İnsan ismine gelen ekler nasıl yazılır?

Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. A. Özel ad, soyad ve lakaplar: Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Gül Baba, Sultan Ana, Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat. Bunlar Emre, Namık Kemal.

Hoca lakabı nasıl yazılır?

Peygamber için kullanıldığı anlaşılıyor. Türkçede hem özel isimlerden önce (Hoca Ahmed, Hoca Dehhânî, Hoca Nasreddin, Hoca Sa’deddin gibi) hem de -çoğunlukla 20. yüzyılda- özel isimlerden sonra (Nasreddin Hoca, Ahmed Hoca, Hasan Hoca gibi) lakap olarak kullanılıyor.

Nasreddin Hoca nasıl yazılır?

NASRETTİN HOCA KELİMESİNİN ANLAMI: “Nasreddin Hoca türbesi” ifadesinde kullanılan ve “her tarafı açık ama tek girişi olan veya kapalı yer” anlamına gelen bir kelimeyi ifade eder. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Nasreddin Hoca olarak yazılır. Doğru kullanımı Nasreddin Hoca olmalıdır.

İsimden sonra gelen meslek adları nasıl yazılır?

Kişisel isimlerden önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de toplantıya katıldı. NOT: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz. Ancak akrabalık belirten kelimeler önce geldiğinde, lakap işlevi gördükleri için büyük harfle başlarlar.

Bende hocam nasıl yazılır?

TDK’ya göre “I” kelimesi ayrı yazılır. Bu yüzden bu kelimenin doğru yazımı ME TOO olmalıdır. Bu kelimedeki gibi deha anlamına gelen ekin doğru yazımı ayrı yazılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Balık Etli Escort